返回顶部
大家都在看
相关推荐

[配音讯息资料] TXB明珠台电影《无字头四杀手》配音表

[LV.Master]伴坛终老

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 显示全部楼层 发表于 2024-4-21 15:19:46 |阅读模式

影片名稱:無字頭四殺手 The Big Hit

備註 1998年美國電影

翻譯:張振鳴

明珠臺電影《無字頭四殺手》,又名「好膽別走」,系一部喜劇動作片

本故事純屬虛構,如有雷同實屬巧合

角色名稱:(演員)配音員

冼馬雲:(麥克·華保 飾演) 李錦綸
男主角,米國邁阿密某幫派集團職業殺手,技術精湛,雖然收入不菲,無奈男主嘅未婚妻同情婦太過揮霍無度,使男主時常經濟拮據,為咗解決經濟問題,馬雲不得不接下一單私夥買賣,幫同事綁架一位日本富商嘅千金西惠子,不料卻惹落大麻煩,比殺手集團成班人追殺……

志高:陳欣
男主角喺幫派嘅同事兼拍檔,殺手小組頭目,自稱系帶男主入行嘅師父,為人既貪功又縮骨,經常揾男主角笨,私自聯同幾位拍檔策劃實施咗一單綁架行動,準備勒索一百萬美元贖金,點知佢地嘅綁架目標啱好系殺手集團老大嘅義女,自私嘅志高為求自保,出賣咗馬雲,將全部責任都推晒比男主角,甚至仲親自帶隊追殺男主……

錦全:梁志達
男主角嘅同事兼拍檔,殺手小組成員之一,系個光頭黑人,有份參與綁架事件,事發後立即走佬並通知男主快D著草(逃跑避風頭)

阿甘:馮錦堂
志高嘅馬仔,講嘢有少少漏口,有份參與綁架事件,志高為怕自己系幕後主謀嘅真相敗露,用計誘導阿甘栽贓比男主,並將其滅口

西惠子:(周佳納 飾演) 鄭麗麗
女主角,日企富商家嘅千金,仲喺大學讀緊書,亦系男主幫派集團老大嘅義女,被綁架後嘅囚禁期間,她開始同情男主角嘅遭遇,甚至逐渐互相喜歡上對方,最後同马雲成咗一對

西次郎:源家祥
女主角嘅父親,日企工業巨子,西氏電器老板,原本系米國東岸最有錢嘅富商,得知愛女遭綁架後,由于公司投資失敗已經瀕臨破產,只好向好友巴老大致電求助,片尾憑借綁票案故事剧本投資拍電影令公司成功翻生

巴老大:張炳強
女主角嘅義父(教父),西次郎嘅好友,幫派老大兼殺手集團首腦,得知義女被綁架後,指派手下志高帶隊去解救並要做低綁匪出氣

凌西:雷霆
女主角嘅男同學,搭女主角順風車時意圖強行對其郁手郁腳,比假扮司機嘅男主一槍隊冧

舒碧文:陳凱婷
男主角嘅未婚妻,表面上好愛男主,實際系貪圖男主做殺手所賺翻嚟嘅巨額收入,不僅將賺到嘅錢揮霍一空,更動用男主嘅積蓄全數拿去替自己家人還債,得知男主比人追殺後立即跟男主分手

舒莫頓:林國雄
碧文嘅老豆,男主角嘅未來外父,有貪杯嘅嗜好,一飲醉就將自家人嘅「好事」全部爆晒出嚟

舒簡妮:林丹鳳
碧文嘅老媽,男主角嘅未來外母,教個女先將馬雲副身家榨幹榨凈,然後再反對二人嘅婚事

彩桃:沈小蘭
男主角嘅情婦,見慣世面嘅拜金女,仲背住男主偷偷養咗件軟飯王情夫,刮咗馬雲一大筆錢後同男主攤牌掟煲

頂好影視店店員:招世亮
男主角租咗餅《金剛》續集錄影帶好耐冇還(比彩桃嘅情夫攞咗),租帶鋪經常打電話嚟催還帶,男主搶番餅錄影帶去還帶

偉成:招世亮
男主角嘅同事兼拍檔,殺手小組成員之一,片尾幫手開車載馬雲接走西惠子一齊遠走高飛

其他配音人員:張英才、鄺樹培、盧國權…等

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
2 14

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 显示全部楼层 发表于 2024-4-21 15:22:16

呢部电影《无字头四杀手》,李锦纶都算系男主角麦克·华保嘅常任配音嘛,佢配电影把声经常有种冷面笑匠嘅感觉,网上话女主角周佳纳虽然系中德日混血儿,但面相五官带有传统东方气韵,温和中透露出一丝狡黠,觉得郑丽丽嘅配音同演员角色简直衬到绝啊

风之精灵LV.1

雪点
我唔食猪肉 显示全部楼层 发表于 2024-4-21 15:49:17
未睇过呢部,有冇资源?

土之精灵LV.3

雪点
147 小时
小白菜花 来自手机 显示全部楼层 发表于 2024-4-21 17:46:48
又何年的古董,没见过先

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2024-4-21 19:04:51
joe2010 发表于 2024-4-21 15:22
呢部电影《无字头四杀手》,李锦纶都算系男主角麦克·华保嘅常任配音嘛,佢配电影把声经常有种冷面笑匠嘅感 ...

李锦纶嘅配音技巧多变、万能,可惜咁好用嘅配音员都要离职

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 显示全部楼层 发表于 2024-4-21 19:18:36
snzt 发表于 2024-4-21 19:04
李锦纶嘅配音技巧多变、万能,可惜咁好用嘅配音员都要离职

嗯,李锦纶配音把声都算系能文能武,宜古宜今,庄谐兼备,离开配音组的确好可惜

土之精灵LV.1

雪点
aleslan 来自手机 显示全部楼层 发表于 2024-4-21 20:33:41
好冇体嘎

风之精灵LV.2

雪点
53057bon 显示全部楼层 发表于 2024-4-21 22:04:39
呢部未睇过哦,自以为自己以前经常睇无线,但发现自己都经常又遗漏没看过的作品。

风之精灵LV.1

雪点
195 小时
ljj2023 来自手机 显示全部楼层 发表于 2024-4-21 23:12:44
好舊的電影了

风之精灵LV.3

雪点
4545 小时
Kluivert 显示全部楼层 发表于 2024-4-22 08:25:32
剧情有意思,得闲睇下